Ужасна работа

Най-обичам да получа включване в петък следобед за съботно бягство до гърчулящия. Спането е мираж и е за аматьори, така че 3 часа са напълно достатъчни. И без това за последната седмица ми се събират сумарно часове, колкото на един нормален човек за два дни, но както всички знаем, совите не са това, което са.

Лягам към 3 сутринта и когато алармата ме събужда в 6:30, усещането е такова, сякаш имам пясък в очите… Това не ме плаши, понеже след няколко часа ще имам пясък навсякъде.

Моите чайки идват и ми събират заспалото същество и потегляме към хоризонта. В Рио Ди Кърджалейро спираме да забием по една баница и да заредим с кафе кръвоносната система. Бир баница и бир кафе по-късно, сме на границата. Коли валяло, но всички са експедитивни и минаваме за цигара време.

Документите са формалност и въпрос на поглед и имам лоша новина за Хю – никой не ни поиска документи за колата, така че можем спокойно да я продадем и да поостанем по-дълго от предвиденото. За прибирането, все щяхме да го измислим или просто ще купим някоя кошница, с която да минем границата на връщане… Но май ще отложим за другия път…

Искам да кажа, че в Гърция е ужасно и тия хора не разбират от туризъм. Първо, навсякъде има табели. Че и на български.. Смотаняци! Гърция е в криза, защото не знаят как да печелят от туристи. Първо: плажовете им не са застроени, бахти скуката. Само пясък и шезлонги, за които не те таксуват по 50 лева с чадъра. Три фрапета с една вода струват колосалните 8 евро. Имат само две капанчета на плажа и то на 500 метра едно от друго.

Второ: хората си цъкат нещо подобно на тенис на разни безплатни игрища. Безумие! Тенис на масата и волейболът също са безплатни. Това не е библейско!

Трето: хората са скучни. Никой не те гледа и обсъжда. Вместо това пукат табла, карти или четат книги.

Четвърто: никой не ти крещи на главата за царевица със зърна като на Памела или с кочан като на Жан-Клод. Голяма скука. Само музика, която е в унисон с плажа, който на всичкото отгоре няма чакъл. Водата и тя скучна. Как няма едно водорсло да ти се лепне, една маска да си направиш или поне една найлонова торбичка за разкош… И фасове из пясъка липсват, направо ме обзема носталгия за нашето черноморие…

Като цяло, ужасна работа. Не идвайте. Никога! Ние ще седим тук и ще се мъчим, ама няма как. Все някой трябва да се пожертва и да инвестира в гръцката икономика. Евхаристо за вниманието. Аз съм чал!

Фейлетон по спомени и една машина на времето
Цари леле-Мали Град

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *